Prinsjesdag 2019: Verhuurdersheffing

“Ook voor woningcorporaties wordt geld vrijgemaakt. Als zij nieuwe woningen bouwen, kunnen ze korting krijgen op de verhuurdersheffing. In totaal maakt het kabinet daar de komende 10 jaar 1 miljard euro voor vrij.”

De verhuurdersheffing wordt alleen geheven over de sociale huurwoningen en was bedoeld als een tijdelijke maatregel ivm de crisis. Uit bovenstaande blijkt dat het dus een permanente belasting is geworden voor de economische onderste helft van de bevolking. De verhuurdersheffing is voor woningbouwverenigingen 30-40% van de huurinkomsten! Als de huur boven een bepaald bedrag (ca 700 eur/maand) uitkomt, vervalt deze. Het jaagt dus ook de huren op & zorgt ervoor dat geen sociale woningen meer worden gebouwd.

Ook dit is weer een hoge belasting die door de economische onderkant wordt betaald. Als door bezuingingen de huurtoeslag (wat ook een subsidie is voor de economische bovenlaag) lager wordt gaan alle inkomsten naar huur. Een 15 jaar terug was de grens voor het maximaal acceptabele bedrag voor huur, 30% van het netto inkomen. Veel mensen zitten daar nu al lang boven.

Dit is een goed voorbeeld vaneconomische rente. Het voegt niets toe aan de productie van een land & zuigt  als een vampier het levensbloed op. Vandaar dat 48% in tijden van zogenaamde economisch herstel achteruit gaan in inkomen. Economische vraag neemt af omdat mensen steeds minder geld te besteden hebben. Geld uitgegeven aan economische rente kan niet aan iets anders worden uitgegeven.

NB verhuurdersheffing is ingevoerd onder “designated survivor” Blok. Net als het promotenvan het verkopen van paketten verhuurde sociale woningen aan internationale beleggers. Zodra bestaande bewoners hun huis verlaten wordt de rente verhoogd naar boven de 700 eur & dus 30-40% rendement gemaakt. Investeren in onderhoud wordt ook minimaal gedaan & de maximale toegestane huurverhoging van 4% gedaan. Dit is geen investeren door het buitenland, maar het verkopen van economische rente aan het buitenland. Dit geld verdwijnt dus uit de Nederlandse economie.